Gelderse Federatie St. Hubertus

Nieuws

Otto von Habsburg (98) overleden

Otto von Habsburg. Oud EGS beschermheer

Bron:De Telegraaf.
WENEN -  Otto von Habsburg-Lotharingen, de oudste zoon van de laatste Oostenrijkse keizer, is maandag 4 juli in zijn woning in Pöcking in Duitsland op 98-jarige leeftijd overleden. Dat meldde een woordvoerster aan Oostenrijkse media.Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius werd op 25 november 1912 geboren als zoon van keizer Karel I,
die van 1916 tot 1918 keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije was.
Na de val van de monarchie na de Eerste Wereldoorlog ging Karl Imet zijn gezin in ballingschap naar Zwitserland.
Otto was een tegenstander van de nazi’s. Tijdens de Tweede Wereldoorlog week hij uit naar Amerika.

De laatste Oostenrijkse keizer overleed in 1922 op het Portugese eiland Madeira, waarna zijn oudste zoon de troonpretendent werd.
In 1961 gaf Otto zijn aanspraken op de Oostenrijkse troon op. Otto von Habsburg was 20 jaar lid van het Europees Parlement voor de Duitse Beierse christendemocratische partij CSU. Hij stond bekend als uiterst conservatief.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie noemde Otto von Habsburg in een reactie „een groot Europeaan die een belangrijke impuls heeft gegeven aan het Europese project”. Zijn inzet voor Europa moet „een politiek voorbeeld voor ons allen zijn, zeker in moeilijke tijden”, aldus Barroso.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Spindelegger, zei dat een vurig Europeaan is heengegaan.
„Als pionier van de pan-Europese beweging had hij aanzienlijke invloed op de vreedzame opening van het IJzeren Gordijn”, vond de vicekanselier. De oppositie noemde hem een groot staatsman.

Von Habsburg wordt bijgezet in de Kapucijnercrypte in Wenen, waar zijn voorvaderen ook rusten. Hij komt daar te liggen met zijn vrouw, die vorig jaar overleed. Voorafgaand zijn vier requiemmissen gepland: zaterdag in zijn sterfplaats Pöcking, maandag in München, woensdag in het Oostenrijkse bedevaartsoord Mariazell en volgende week zaterdag in Wenen.

Wij wensen zijn familie en al zijn naasten bijzonder veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.  

http://otto.twschwarzer.de/